Hotellet Fretheim i Flåm


Hotellet ligger ved enden av Flåmsbanen i Aurland Kommune og prosjektet ble til etter å ha vunnet en arkitektkonkurranse i 1998 og fullført i 2001.

Det opprinnelige hotellanlegget er sprunget ut av en skysstasjon fra 1885. Utfordringen ble å videreføre dette i et helt nytt anlegg, et såkalt ”opplevelseshotell” fra vår tid. I skillet med det gamle, ble det anlagt et nytt moderne hovedanlegg over hele fem mesaniner, samt et tårnværelse – som utropstegn for et meget viktig avlegg i Aurland kommune. Dette bygget inneholder vestibyle, restaurant med hovedkjøkken og en bar over to plan – samt administrasjon.

Disse hovedfunksjoner for opplevelse har alle maksimalt utsyn over Flåm og Aurlandsfjorden – den innerste delen av Sognefjorden. En ny værelsesfløy med 100 over tre etasje er knyttet til hovedbygget. Hotellet er tilpasse både landskap og den eldre bebyggelsen i Flåm – både når det gjelder dimensjonering og materialbruk. Veggflater og balkonger er i hvitmalt tre, mens alle tak er belagt med skifer.